Kuokkastenkosken voimalaitos


Kuokkastenkoski sijaitsee Pielisen pohjoispäässä Vuoksen vesistössä, Nurmeksen kaupungissa. Nykyinen voimalaitos on toteutettu 1960-luvulla rakennetun säännöstelypadon yhteyteen. Varsinaisen kosken vieressä sijaitsevalle, vuonna 1990 käyttöön otetulle laitokselle johtaa noin 180 m pitkä yläkanava ja laitoksen alapuolella on noin 40 m pitkä alakanava. Luonnonuoma toimii ohijuoksutusuomana. Voimalaitoksella on kaksi samanlaista vesitietä ja koneistoa. Laitoksen omistaa Pohjois-Karjalan Sähkö Oy.

Voimalaitokselle asennettiin uudet turpiinit sähköistys- ja automaatiojärjestelmineen. Uudet koneyksiköt ovat täyssäädettäviä Kaplan-turpiineja. Laitoksen rakennusvirtaama on 2 x 10 m³/s, putouskorkeus 10 m, teho 2 x 1 MW.

Rakennustyöt tehtiin kuivatyönä ylä- ja alakanavaan rakennettavien työpatojen suojassa. Vanhoihin vesiteihin tehtiin uusien koneistojen vaatimat muutostyöt ja koneasemalle rakennettiin uusi generaattoritila nostettavalla katolla. Vanhan laitoksen ylä- ja alakanavat sekä imuputki säilytettiin sellaisinaan. Myös laitoksen ylä- ja alapuoliset vedenkorkeudet ja virtaamat sekä säännöstelyolosuhteet säilyivät ennallaan.
Tilaaja Pohjois-Karjalan Sähkö Oy
Voimalaitos Kuokkastenkoski
Paikka Nurmes
Putouskorkeus / Rakennusvirtaama 10 m / 20 m³/s
Teho / Vuosienergia 2 MW
Käyttöönottovuosi 2010

Katso myös: www.pks.fi